Нови правила по сключването на застраховка „Гражданска отговорност“ в България

Според промените в Застрахователния кодекс, от 1 януари 2016 г. задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност“ ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Хартиената полица и стикера за залепяне на предното стъкло ще се получава по куриер в рамките на 3 дни. Заплащането може да се извършва с дебитна и кредитна карта.

Задължението за сключване на застраховката принадлежи на собственика на автомобила. Независимо от това, законодателят предвижда санкции при липса на застраховка, не само за собственика, но и за водача на автомобила.

Водачът на автомобил е длъжен да носи документ за сключена „Гражданска отговорност“ за моторното превозно средство, което управлява и контролния талон към нея. Стикерът следва да е залепен задължително в долния ляв ъгъл на предното стъкло на автомобила.

От 01.01.2016 г.  глобата за несключена застраховка за физическите лица е намалена на 250 лева, а при повторно нарушение – 800 лева. Глобата за юридическите лица става 2000 лева, а за повторно нарушение – 4000 лева.

Освен глобата, законът предвижда, КАТ да прекрати регистрацията на автомобила Ви служебно, т.е. да я спре от движение и да Ви бъде отнет контролния талон.

За липса на стикер на предното стъкло се налага глоба от 50 лв.

Ако полицата за „Гражданска отговорност” е сключена, но не се носи от водача на автомобила, глобата е още 10 лв.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *