Застраховка „Гражданска отговорност“

    Идеята на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е следната:

    Ако с Вашия автомобил причините вреди на нечия собственост или някой бъде наранен, застрахователната компания ще обезщети пострадалите вместо Вас, в т. ч. пешеходци и велосипедисти. Ако Вашият автомобил пострада може да получите обезщетение по „Гражданска отговорност“, единствено ако другият участник в пътно-транспортното произшествие е виновен за произшествието и е сключил такава застраховка.
Лимитите на отговорност по тази застраховка са еднакви за всички застрахователни компании. Сключената застраховка „Гражданска отговорност“ е валидна за територията на Република България, както и страните членки на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП), Швейцария, Андора и Сърбия.
Срещу заплащане на допълнителна премия, застрахователните компании ще Ви предоставят покритие и за трети държави, участващи в системата „Зелена карта“, за което те издават съответния сертификат „Зелена карта“.
ВНИМАНИЕ! Цените на застраховката „Гражданска отговорност“ в една застрахователна компания са еднакви навсякъде. Всички намаления и бонуси от страна на посредници са забранени със заповед от Комисията по финансов надзор от 08.12.2010 г. Ако брокер, агент или друг посредник предлага по-ниска цена за „Гражданска отговорност“ от цените на застрахователните компании, това е в нарушение на заповедта и е редно да сигнализирате за нарушението.

   В случай че попаднете в леко пътно-транспортно произшествие не забравяйте за възможността да попълните двустранен протокол с другия водач.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *